Zoran Kuvač BiH

promocija

Zoran Kuvač je rođen 1967. godine u Sarajevu. Godine 1998. je osnovao radionicu za izradu žičanih muzičkih instrumenata u Banjaluci. Sam kaže da je oduvek voleo zvuk klasične gitare, i da ga je ta ljubav odvela prvo do muzičke škole, gde je naučio da svira, ali da je imao želju da stvara instrumente na kojima bi svirao. Ideja o izradi gitare se rodila kad je na jednom sajmu prvi put video ručno izrađenu gitaru i shvatio da nije potrebno imati fabriku da bi se napravila.

Sledeći korak je Kuvačev odlazak u Srbiju, gde je pronašao majstora Duška Rajkovića, koji izrađuje tamburaške instrumente, i kod njega proveo tri godine. Danas, u Banjaluci ima svoju radionicu iz koje godišnje izađe barem 12 klasičnih gitara vrhunske izrade.

Danas živi u Banjaluci, gdje je osnovao i radionicu za izradu instrumenata.

“U momentu kada sam se zainteresovao za pravljenje gitara nisam imao saznanja o tome da kod nas postoji vrlo kvalitetno drvo za proizvodnju instrumenata”, rekao je Kuvač.

Prema njegovim riječima, u toku rata otišao je u Srbiju gdje se opet rodila stara ideja o izradi instrumenata.

“Probao sam naći majstora koji bi pravio gitare. Međutim, to mi tada nije polazilo za rukom. Na kraju sam uspio da se povežem sa Duškom Rajkovićem, majstorom iz Sremske Mitrovice, koji je radio tamburaške instrumente. Poslije dužeg kontaktiranja i mojih upornih molbi primio me da učim u njegovoj radionici”, objašnjava Kuvač svoj put u ovoj umjetnosti.

Ističe da je kod Rajkovića proveo tri godine i naučio mnogo o izradi tambura. Tada je shvatio, poredeći njegove sa tamburama drugih majstora, da je sigurno najbolji u svom poslu na prostoru bivše Jugoslavije.

“Splet okolnosti me doveo u Banjaluku, gdje sam se nastanio. U prvo vrijeme više sam radio tamburaške instrumente jer sam lakše dolazio do drveta, ali sam se vremenom polako vraćao klasičnoj gitari zbog koje sam i krenuo u ovaj posao”, dodaje on.

Kuvač objašnjava da je za proces izrade dobre gitare u prvom redu veoma bitan odabir drveta, ali i umijeće i odnos majstora prema poslu.